Borda a la Vall D’Incles

Vall d'Incles
Localització: Vall d'Incles
Fotografia: Pol Viladoms

Ubicada en un entorn de muntanya privilegiat, aquesta borda és una reinterpretació de l’arquitectura tradicional duta a terme amb sistemes constructius contemporanis que garanteixen el confort i l’eficiència energètica actual. La casa s’insereix en el terreny, recuperant l’estètica de les construccions de muntanya.

La distribució s’organitza en dues plantes. A la primera planta hi trobem un espai principal longitudinal que compta amb una biga de carener massissa d’onze metres feta d’un sol tronc, una cuina, una gran taula i un finestral amb vistes a la muntanya. Annex a aquesta zona, hi ha la sala d’estar orientada cap al fons de la vall amb un petit desnivell que crea un espai més recollit. Aquest canvi de nivell, que és una adaptació al pendent del terreny, el trobem també a la planta semisoterrada on hi ha les habitacions. L’habitació que queda soterrada, s’ha realitzat en doble alçada gaudint de llum zenital i s’ha moblat amb unes lliteres que s’esglaonen a diferents nivells fins a connectar amb la planta superior.

Tots els espais compten amb una gran calidesa, pròpia dels acabats de la fusta reutilitzada, que s’accentua amb el contrast dels elements d’acer utilitzats puntualment. La il·luminació s’ha treballat amb llums indirectes per tal de reforçar aquesta calidesa i amb acabats negres que combinen amb la fusta.

La casa s’ha dissenyat amb una estratègia passiva que maximitza els guanys solars i amb un bon aïllament per tenir un consum energètic quasi nul. Per tal de reduir l’impacte ambiental, els murs, els forjats i les cobertes s’han realitzat amb un sistema prefabricat de fusta dels Pirineus que ha permès escurçar el termini d’execució in situ, un aspecte essencial quan es construeix a més de 1.796 metres d’altura.