Parc de l’Óssa

Encamp, Andorra
Localització: Encamp, Andorra
Client: Comú d'Encamp
Superfície: 10 000 m2
Estat: Acabat
Equip:

Estructura: Beal AEC, Consultoria medi-ambiental: Arqbag, Instal·lacions: Origina Energia, Paisagisme: Agence Ginjaume Paysage, Jardineria: Auró Jardiners

Fotografia: Rafael Vargas i Art de Viure

Parc, bio-llacuna, skatepark i edifici de fusta

El nou parc de l’Ossa es construeix en uns terrenys de cessió fruit del desenvolupament urbanístic de la zona. Es tracta d’un espai verd que alhora s’integra en el teixit urbà existent i les futures edificacions. Les estratègies principals de la proposta han estat soterrar el vial existent per evitar que el parc quedi dividit en dos parts i concentrar els nous edificis d’equipaments a nord fent una transició cap al teixit urbà. D’aquesta manera tot l’espai verd es concentra a sud i, ben assolellat, s’obre cap al riu.

Els edificis s’han dissenyat amb criteris passius orientant-los a sud per maximitzar els guanys solars a l’hivern i dotant-los d’un bon aïllament i estanquitat a l’aire per reduir les pèrdues energètiques. De cara a l’estiu s’ha optimitzat les dimensions de les proteccions solars per evitar el sobreescalfament. En l’ús dels materials s’ha prioritzat la utilització dels que tenen baixa energia incorporada en el procés de fabricació com la fusta, tant per l’estructura com pels tancaments.

La vegetació del parc s’ha organitzat en dos grans franges: una de caràcter fluvial a tocar del riu i una altra inspirada en els prats de dall situada entre el riu i els edificis. La primera marcada per la vegetació de ribera i les làmines d’aigua inclou una bassa natural i un mirador sobre el riu per tal que, juntament amb els trams de passejos fluvials realitzats, el riu recuperi el protagonisme com a eix verd que travessa la parròquia. La segona franja, en contacte amb els edificis conserva gran part dels arbres de gran port existents sobre un extens tapís verd d’herba. La nova vegetació autòctona que s’hi proposa s’ha escollit per aconseguir una gran variabilitat cromàtica i de volums al llarg de les diferents estacions de l’any. En aquest prat s’hi situen els diferents espais de joc i les grades integrades en la topografia. Finalment, a la cota superior i per tal de donar continuïtat a l’espai verd del parc, els edificis tenen una coberta vegetal que contribueix a reduir les emissions de CO2, evita l’efecte d’illa de calor en l’entorn i filtra i retarda el recorregut de l’aigua de pluja abans d’arribar a la xarxa.

S’ha pensat el parc com un entorn inclusiu amb un programa d’activitats que fomenta l’ús intergeneracional dels espais amb una gran varietat de jocs adaptats a totes les edats: des de jocs per fomentar l’activitat física, tobogans que aprofiten la topografia fins a àmbits de joc més controlats per als petits. Les activitats s’han tematitzat amb la natura i els animals de l’entorn amb especial protagonisme per la figura mitològica de l’óssa que vincula el parc amb la tradició encampadana del Ball de l’Óssa i el situa en l’imaginari dels més petits.