Ca la Carolina

Equip:

En col·laboració amb Lacol Arquitectura, paisatgisme Ginjaume Paysage 

Fotografia: Pol Viladoms

El projecte busca rehabilitar l’antiga casa de l’àvia Carolina, a Rabós (Alt Empordà) després d’un període de temps tancada, per prevenir-ne el progressiu deteriorament, i habilitar-la pel gaudi de la família, per curtes i llargues estades.

Es tracta d’una construcció senzilla en el casc antic, datada de s. XVIII i composada d’un cos principal amb dos nivells, el superior conté l’habitatge amb accés des del carrer,  l’inferior semisoterrani destinada a animals i magatzem de l’activitat de pagès juntament amb el pati, ambdós amb accés des d’un passatge. La construcció original és de pedra, obertures petites, i amb les peces principals vinculades sobretot a la façana a carrer, d’orientació nord. La casa havia comptat amb una intervenció anys enrere on es va millorar la coberta i aprofitar per fer una ampliació de volum tot generant unes golfes, l’afegit d’un nou cos al pati amb una habitació, i l’actualització dels serveis i instal·lacions de l’habitatge. La nova intervenció estableix un diàleg amb aquesta intervenció, repetint un gest de coberta, i donant continuïtat als sistemes constructius, així com també es recupera el color rosa característic de la façana.

Els objectius plantejats per la reforma són la millora climàtica de l’habitatge buscant el confort al llarg de l’any i donar la volta a la casa per vincular l’espai de cuina-sala-menjador a la façana sud  obrint-lo a les vistes i als espais exteriors que també s’adeqüen i connecten a l’habitatge. A nivell programàtic, es proposa la planta principal autònoma dotada del programa mínim de l’habitatge amb possibilitat de créixer i decréixer segons les necessitats. La planta sotacoberta inclou un dormitori amb un nou bany i un l’espai polivalent fruit de l’ampliació de volum feta per obrir-se a sud. Els dormitoris, banys i els espais d’emmagatzematge i circulació es col·loquen com a coixí climàtic a la façana nord. Un nou lluernari retalla els revoltons del forjat per tornar a fer arribar il·luminació natural i la captació solar a l’espai central de la casa: la taula de menjar de Ca la Carolina.

Les estratègies ambientals i climàtiques que guien la intervenció són,

A nivell energètic, estratègies passives i actives,

– Treure el màxim profit de la inèrcia de la construcció sòlida i massissa existent de pedra i ceràmica, s’explica deixant la pedra i la ceràmica vista. Tot i les diferents textures i materials s’ha unificat amb un encalat blanc tradicional que dona lluminositat.

– Augmentar la captació solar amb les noves obertures a sud, mantenint les obertures reduïdes a la façana nord i est, on es milloren les fusteries.

– Garanteix la ventilació creuada a totes les estances.
– Incloure protecció solar per l’estiu, amb persianes alacantines, porticons i pèrgola vegetal.

– Augmentar l’aïllament en tot l’envolupant a partir d’un aïllament de fibra de fusta.
– Dotar l’habitatge d’una estufa de pellets pels dies més freds d’hivern.

A nivell de materialitat i impacte ambiental de la construcció,

– Mantenir i potenciar les característiques de la construcció pre-existent, amb les seves diferents capes i intervencions.

– Reduir l’enderroc i re-utilitzar tots els elements que sigui possible (bigues formigó, pedra, teula).
– Utilitzar materials de baix impacte ambiental (aïllament de fibra de fusta en façanes i coberta, finestres de fusta) i/o proximitat (ceràmica de la bisbal per paviments, enrajolats interiors i exteriors amb ceràmica esmaltada tradicional).
– Promoure l’economia local i reduint desplaçaments, escollint sistemes que poden executar-se pels operaris del territori posant en valor el seus coneixements i tècniques.