Reforma de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell

C/ dels Barrers número 10, Santa Coloma, AD500 ANDORRA LA VELLA
Localització: C/ dels Barrers número 10, Santa Coloma, AD500 ANDORRA LA VELLA
Programa: Ampliació i reforma de la residència Albó, EENSM
Estat: ConstruÏt
Equip:

Ginjaume Arquitecturai Paisatge, Arteks Arquitectura

 

Fotografia: Marc Ferrer (Ment Aèria)

L’edifici a reformar és un volum molt net dels anys 90, un prisma amb una coberta a quatre aigües, al qual proposem fer-hi la remunta d’una planta per tal d’assolir tot l’espai requerit i també s’hi proposa una profunda transformació de la façana sud mitjançant un esglaonament de volums que possibilita que totes les plantes puguin tenir terrasses a l’exterior per gaudir del jardí interior i del bon assolellament d’aquesta façana.

Mentre l’objectiu principal era ampliar la superfície útil disponible de la residència i millorar la qualitat de vida dels usuaris, des del punt de vista organitzatiu es va treballar, seguint els criteris d’accessibilitat universal, per optimitzar les circulacions internes connectant els diferents edificis de l’Escola Meritxell i construint una rampa a la façana nord. Als espais més privats, les habitacions, s’hi va canviar la proporció de les finestres per tenir ampits més baixos que permetessin que els usuaris, tant estirats al llit o bé amb cadira de rodes, poguessin gaudir de les vistes exteriors i les habitacions fossin més agradables, lluminoses i amb vistes.

La proposta aprofita la reforma per millorar l’eficiència energètica de l’edifici incrementant l’aïllament de l’envolupant per l’exterior amb una façana ventilada que trenca els ponts tèrmics existents i substituint les finestres. A les obertures orientades a sud s’hi preveu una visera de fusta per evitar el sobreescalfament a l’estiu i permetre la captació solar a l’hivern. També es millora l’eficiència en la ventilació de l’edifici mitjançant la instal·lació d’un sistema de renovació mecànica d’aire de doble flux amb recuperador de calor.